Den stad i världen som kanske mest förknippas med magi och storslagna shower är utan tvekan Las Vegas. Kända och erkänt duktiga magiker som David Copperfield, Penn & Teller, Siegfried & Roy och svenskduon Brynolf & och Ljung har alla tagit publiken med storm på Las Vegas showscen. Brynolf & Jung slog igenom efter att ha kommit trea i tävlingen Talang 2009 och duon Siegfried & Roy hade ända fram till 2003 en stående show på The Mirage under många år. 2003 blev Roy dock skadad av en de vita tigrarna som duon blivit synonyma med under sin karriär. Sedan har vi legendaren och close-up mästaren Jimmy Grippo, utbrytarkungen Harry Houdini, den humoristiske och buktalande John Houdi, illusionernas mästare Joe Labero med flera, med flera.
Las Vegas är världens mecka för magiker och storslagna shower
Till de mest kända hör David Copperfield, Siegfried & Roy, Harry Houdini och Joe Labero
Är det någon skillnad på magi och trolleri?
På frågan om det finns någon skillnad mellan magi och trolleri, och mellan en magiker och en trollkarl finns det nog inget enkelt svar. Kanske är en trollkarl en person iklädd hög hatt och hållandes en trollstav med vilken hen trollar fram en kanin ur en annan hatt. Kanske är en magiker en person som utför sensationella konster och illusioner som en del av en hel show. Oavsett vilket är både magi och trolleri någonting som förbryllar, upprör, hänför och engagerar människor världen över sedan urminnes tider. Kalla dem magiker, trollkarlar eller illusionister; de är alla att jämföra med cirkusartister som också har det där lite mystiska och mytomspunna över sig. Läskigt tycker somliga, fascinerande tycker andra.
I Sverige har trollerikonsten fått uppmärksamhet genom diverse Tv-personligheter som Tobbe Trollkarl, Carl-Einar Häckner och tidigare nämnda duon Brynolf & Jung. Tobbe Trollkarl kom fram mycket tack vare barnprogrammet Lattjolajban och hade då möjlighet att bjuda in andra duktiga trollkarlar till programmet. Även Carl-Einar Häckner har gjort sig ett namn genom att turnera runt i Sverige och genom att vara trogen sin publik i Göteborg. Där är det främst Carl-Einar Häckner Varieté på Liseberg och hans föreställning på Teater Aftonstjärnan människor i allmänhet känner till. Ett annat namn på den svenska magiscenen är Jonas Ljung, som 2009 blev svensk mästare i magi. Han är en av landets mest anlitade trollkarlar, och det faktum att han kombinerar trolleri med stå-upp komik gör honom unik.
Magins historia
Att magi är en gammal konstart känner nog de flesta till. Men visste du att man faktiskt har funnit ett papyrusdokument innehållande information om en trollkarl vid namn Dedi som ska ha varit verksam för ungefär 4 600 år sen? Det sägs att hans magi var av “makaber art” och att han ska ha använt sig av djur på ett mycket våldsamt vis. Senare blev också magi en uppskattad konstform i det antika Grekland, och i tidiga berättelsen i Bibeln skrivs det om trollkarlen Aran som framförde magiska trick för kung Farao. Även under denna tid och i dessa trick ska man ha använt sig av djur, i synnerhet ormar, på ett våldsamt och opassande sätt.
Under Vikingatiden var man fast besluten om att kvinnor var särskilt duktiga på att använda sig av trolldom. Bra mycket senare, närmare bestämt under häxprocessernas tid i Europa, kom trollkonst att ses som en gåva från Satan. Trots flera försök att bevisa att trolleri handlar om logik och illusioner var det många som hamnade i fängelse. Man tror att omkring 400 personer fick sätta livet till när häxprocesserna pågick som mest under 15- och 1600-talet. Som allra värst var det i Småland och Götaland under den här tiden, där utfärdade man enligt utsago många dödsstraff. I Sverige avkriminaliserades trolleri så sent som 1779, men då satt redan mängder med människor fängslade runtomkring i landet.
Trollstavar och hokus pokus
Några av trollkonstens mest ikoniska attribut är trollstaven. Dess andemening (syfte) är att distrahera åskådarna så att de tittar åt ett annat håll medan trollkarlen genomför sitt trick. Även uttrycket “Hokus pokus”, alternativt “Hokus pokus filiokus” är ett mycket känt uttryck inom trollerivärlden. Man tror att detta kommer sig av att svenska präster pratade latin förr i tiden och att kyrkbesökarna inte förstod någonting av det som sas. “Hokus pokus filiokus” tros därmed vara en förvrängning av det som sägs i nattvardens inledning när man läser det på latin. Uttrycket har sedan snappats upp av trollkonstnärer, magiker och andra artister som använder sig av det i samband med diverse trolleritricks och föreställningar av olika slag.
Leave a Reply